Noen av de gamle håndverksfagene begynner å bli glemt i en tid hvor en større og større andel av det profesjonelle yrkeslivet i landet består av mentalt arbeid mer enn praktisk. Men i Setesdal i Aust-Agder er tradisjonene i høyeste grad i livet. På Setesdal Videregående Skole er nemlig gullsmed et eget fag. Gullsmed er et av verdens eldste fag, og menneskehetens fascinasjon for det edle metallet strekker seg mange tusen år år tilbake i tid, før de store verdensreligionene ble oppfunnet, og gylne ikoner av glemte guder blir stadig gravd frem av arkeologer. Men gull er naturligvis ikke det eneste som smis. I Norge er det også en kjær tradisjon med bunadssølv på folkedraktene, noe som det har blitt produsert mye av på skolen opp gjennom tidene. Opplæringen, som i 2018 er inne på 23. året, består av noe teori, og selvfølgelig mye hands-on opplæring hvor elevene bruker verktøy for å realisere sine kreasjoner.

Teori og verkstedarbeid

Den teoretiske delen består av å lære seg historien bak faget, de fysiske egenskapene til forskjellige materialer, teknisk design og kreativitet, og når det er gjennomført går turen ut i skolens eget verksted. Det er i et nyoppusset rom hvor det er kjøpt inn det ypperste av verktøy for faget, så utdanningen stiller i verdensklasse og elevene kan strekke seg etter framtiden. Smykker lages med en blanding av tradisjonsrike verktøy som har blitt brukt i generasjoner, og nye oppfinnelser som laser. Etter mye tid i verkstedet blir elevene sendt ut til lokale bedrifter, som lærer dem videre teknikker i faget, samt gir dem erfaringer i hvordan det fungerer fra et forretningsperspektiv, og hvordan en typisk arbeidsdag kan se ut. Til slutt har skolen inngått samarbeid med skoler i utlandet, som gjør at de kan ta del i et tre måneders opphold i Tyskland, Finland, Portugal eller Danmark for å få internasjonal erfaring og impulser som tilfører faget noe nytt her til lands. Kombinasjonen av alt dette gjør skolen til en av de ypperste for gullsmedfaget.

Fortsatt interesse for design og håndverk

Gullsmedfaget er ikke det eneste som overlever og blomstrer. Det finnes mange forskjellige linjer å gå om man føler for å utnytte et talent for design med et par praktiske hender. Alt du ser rundt deg av menneskeskapte ting har på et tidspunkt blitt designet, og det skjer både på skjerm og papir. Det viktigste er ikke metoden du bruker, men resultatet som kommer av det. Møbeldesign er et annet fag som har fått økt interesse de siste årene. En av grunnene til dette er internett, med sider som furniturebox.no og sosiale medier som Instagram, hvor man enkelt kan dyrke sin hobby ved å følge andre designere fra hele verden. Dette gjør at en interesse som kan i andre tilfeller hadde ebbet av, får lov til å vokse og la seg inspirere av globale impulser. Har du tenkt på om du har en kreatør inni deg? Følg impulsen – hvem vet hva du kan komme til å skape en dag?

Author niklas
Published
Categories Updates

Paco Smykker Art

youplay