Ull er et av de beste stoffene å lage klær av. Ikke bare holder det godt på varmen når det er kaldt ute, men ull kan også holde deg kjølig på sommeren. Dette er fordi ull er et stoff som er svært god på temperaturregulering og det er fuktighets-avvisende.

Viktigheten av naturlige stoff og fibrer

Naturlige fibrer som ull og bomull har blitt brukt i klesproduksjon i hundrevis av år. Etterhvert som teknologien har tillatt det har vi også begynt å produsere klær av syntetiske materialer, problemet med syntetisk stoff er at det mangler mange av de naturlige egenskapene ull og bomull har. Klær av syntetisk stoff er ofte billigere å produsere og det har derfor blitt populært i de store butikkjedene. Når klærne vi handler blir billigere kjøper vi og forbruker mer av dem, og det er ikke positivt for miljøet. Det er langt bedre om vi satser på å kjøpe klær av høy kvalitet i nettbutikker som trendly.no, og som vi beholder lenge fremfor å bytte ut ofte. Ull av god kvalitet er også veldig holdbart dersom man tar godt vare på det, mange unngår ull fordi de tror det er vanskelig å vaske det riktig, men faktum er at ull ikke trenger å vaskes like ofte som bomull eller syntetiske stoffer. I mange tilfeller er det faktisk nok å lufte ullplagg etter bruk, men dersom det er nødvendig å vaske det kan man enkelt benytte seg av ullprogrammet på vaskemaskinen og et skånsomt vaskemiddel. Ull burde ikke tørkes i tørketrommel da det svekker holdbarheten i ullfibrene.

Disse stoffene er ofte ikke veldig gode til å holde på varmen når det blir kaldt og er derfor ikke egnet til norske vintre. Tekniske og syntetiske stoff er ofte bedre til for eksempel yttertøy som må tåle mye vær og vind, men til underplagg som skal holde deg varm er ull det desidert beste stoffet.

Selv om et plagg i en butikk ser ut som det er laget av ull er det lurt å sjekke merkelappen, det er nemlig slik at det finnes plagg i syntetiske stoff som er laget for å se ut som ull og da får man ingen av de egenskapene ull gir.

Etisk produksjon av ullplagg

Siden vi henter ull i hovedsak fra sauen er det viktig at produksjonen av dette foregår på en etisk forsvarlig måte. I motsetning til stoff som for eksempel pels, er det ikke nødvendig å skade dyrene for å produsere ull. Likevel forekommer det tvilsom produksjon av ull mange steder i verden. Det er vårt ansvar som forbrukere å handle ull som er produsert på en etisk måte. Merinoull fra sauer på New Zealand er den beste typen ull til klesproduksjon, men også her foregår det dessverre uetisk produksjon.

Author niklas
Published
Categories Releases

Paco Smykker Art

youplay