Man trenger ikke dra langt bort til Sør-Afrika eller Australia for å finne edle smykkesteiner. Også her i Nord-Europa, på Svalbard og Grønland, utvinner man vakre og verdifulle edelsteiner fra fjellene. Noen av de fineste steinene ender opp som nydelige smykker til salgs også her i Norge. Nå er det iverksatt et ambisiøst utvinningsprosjekt på kysten av Grønland, hvor et norsk og kanadisk gruveselskap samarbeider om å hente ut rubiner og safirer for milliardbeløp over de neste 30 år! Kinesiske smykkeprodusenter har allerede sikret seg en 3-årig kontrakt om førsteretten til edelstener for nesten 200 millioner kroner.

“Diamonds are a girl’s best friend” heter det så fint. Og hvordan kan en mann bedre uttrykke sin kjærlighet og hengivenhet overfor en kvinne, enn ved å gi henne nydelige smykker..? Selv de vakreste smykkene har lite for seg om de bare ligger i et smykkeskrin. Hele poenget, siden tidenes morgen, med å bruke for eksempel halssmykke eller vakre øredobber, har vært å fange andre folks oppmerksomhet. Få dem til å se videre, utover selve smykket, og oppdage hvor vakker også bæreren av smykket er! Begynner alderen å sette sine spor, kan et helsemessig ansiktsløft være med på å stramme opp og gi mer fylde, og motvirke kroppens naturlige forfall.

Smykkesteiner fremhever eierens egen skjønnhet

Edelstener kommer i alle størrelser, farger, fasonger og verdier. Det er renheten som avgjør endelig prissetting. Én karat tilsvarer 0,2 gram, så jo flere karat, jo større er smykkesteinen. Verdens dyreste rubin; “Soloppgangs-rubinen”, er for øvrig på hele 5,1 gram (over 25 karat) og ble solgt på auksjon for hele 250 millioner kroner forleden år! Edelstener som ikke har smykkekvalitet, er populære til fremstilling av slipejern, sager og borr som skal bryne seg kraftig.

Velg etiske smykker – ikke kjøp “blod-diamanter”

Vi forbrukere har enorm makt til å styre næringslivet vårt i rett retning. Særlig gjennom sosiale medier kan man raskt oppleve spontanaksjoner med hensikt å få butikkene våre til å velge mer miljøvennlig drift, fjerne giftige produkter og motvirke utnytting av dyr så vel som mennesker. Vi ber klesprodusenter som Hennes & Mauritz om å passe på at klærne våre ikke er laget av barnearbeidere som fratas skolegang, eller av slavearbeidere som syr klær 15 timer i døgnet, 6-7 dager i uka for luselønn.

Velg smykker fra etisk gruvedrift!

Når vi er så flinke som vi er til å påvirke matbutikkene og klesbutikkene våre, burde vi kanskje sett på andre områder vi også kan utøve forbrukermakt? Bil-fabrikantene har allerede forstått vi heller vil ha miljøvennlige EL-biler enn forurensende diesel-dyr. Men hva kan vi gjøre for å få mer rettferdige smykkeproduksjoner?

Når vi privatpersoner skal kjøpe nye smykker til oss selv eller som gave til andre, kan vi enkelt gjøre verden bedre ved å handle hos Shamballa Jewels og andre som passer nøye på hvor varene deres kommer fra. La oss velge gull fra gullgravere som ikke forurenser elver og drikkevann med kvikksølv. La oss prioritere smykkesteiner fra ansvarlige utgravere med sertifikater for hver en lille stein. Gruveselskapene som er villig til å gå over lik – bokstavelig talt – og selger såkalte “blod-diamanter” fra borgerkrigsrammede land, stanses og går konkurs hvis ingen lengre er villige til å kjøpe fra dem.

Author niklas
Published
Categories Releases

Paco Smykker Art

youplay