Edelstener er vakre og kostbare. De er attraktive på grunn av at de er så sjeldne og på grunn av deres ekstreme holdbarhet. Alle edelstener har en særskilt glød ved seg og et fantastisk fargespill og vakre og dype farger som bergtar oss med sin skjønnhet. Denne sjeldenheten som de besitter gjør at noen edelstener alltid vil være mye mer kostbare enn andre edelstener igjen. Diamant er en sjelden hardfør type og det hardeste råmaterialet som finnes på jorden. Diamanter kan kutte gjennom stein og vil fortsatt være like holdbar. Tre andre veldig verdifulle edelstener er rubin, safir og smaragd. Når vi bestemmer edelstenens verdi går vi gjennom en del punkter først.

Det aller første punktet går på dette med farge. Selve edelstenens fargestyrke er en viktig faktor å legge merke til og noen nyanser av en farge er rett og slett mer kostbare enn andre.

Punkt nummer to går på hvordan stenen er blitt slipt. Rett bruk av sliping har også med farge å gjøre og vil føre til at fargen kommer frem slik som den skal på riktig måte. Det tredje punktet går på klarhet og selv om det ikke forekommer helt feilfrie steiner så vil det også være lag med uklarheter inne i en edelsten, til og med de som er aller mest verdifulle. Størrelse og vekten til en edelsten er også med på å avgjøre verdien til enhver edelsten og er derfor et viktig element.

Safiren regnes som en av de aller mest verdifulle edelstenene. Her finnes det både dypblå, klarblå, gul og rosa safir å velge mellom. Rubin ligger høyt oppe på listen og vi kan si at dette er en av de 4 aller mest verdifulle edelstenene. Den dypt røde som er rød som blod er den aller mest kostbare og sjeldne rubinen og man skal betale ganske mye for å skaffe seg en slik edelsten. Smaragden ligger også veldig høyt oppe på listen over de aller mest verdifulle edelstenene. Den mest verdifulle av smaragdene er den som gløder av dyp grønn farge. Turmalin kommer i mange ulike farger. Denne steinen er klar grønn i fargen og opphavet dens er fra Brasil. Opalen er en annen edelsten som er kjent for sitt vakre spill av farger i blant annet oransje,rødt grønt og blått. Nesten alle opaler kommer fra Australia og den mest kostbare varianten kommer i svart. Granat er en annen type edelsten som blir brukt i smykker som er billigere og lettere tilgjengelige. Zirkonia minner mye om den meget hardføre diamanten men er likevel billigere selv om den også blir brukt i smykker på samme måte som diamanten blir.

Peridot derimot er en annen klar grønn og mindre kostbar edelsten som brukes flittig.

Author niklas
Published
Categories Smykkedesign

Paco Smykker Art

youplay